De geschiedenis van de keukenweegschaal: van Pythagoras tot baanbrekende uitvinding

De geschiedenis van de keukenweegschaal: van Pythagoras tot baanbrekende uitvinding

De keukenweegschaal bestaat al eeuwen in verschillende vormen. De geschiedenis van weegschalen gaat duizenden jaren terug. Het is niet helemaal duidelijk wie het concept van meten voor een weegschaal als eerste heeft uitgevonden. Wie de ​​specifieke uitvinder is. Of het moment aanwijzen waarop de eerste keukenweegschaal is uitgevonden blijft wel daarmee vooralsnog een raadsel.

Een van de vroegste geregistreerde verwijzingen naar een weegschaal komt uit de Bijbel, waar wordt gezegd dat koning Salomo een "juiste weegschaal" gebruikte om goud en zilver te wegen. Ook in de Koran wordt verwezen naar de weegschaal, als het bekende symbool van rechtvaardigheid. 

Historisch gezien zijn er verschillende weegtoestellen gebruikt voor het meten van ingrediënten, zoals balansweegschalen, die veel werden gebruikt in het oude Egypte en Griekenland. Naast de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen zijn er aanwijzingen dat weegschalen al in het 3e millennium voor Christus in China werden gebruikt. De Griekse filosoof Pythagoras wordt gecrediteerd voor het uitvinden van een soort weegschaal in de 5e eeuw voor Christus.

Moderne weegschalen

In de moderne tijd zijn keukenweegschalen verbeterd door verschillende uitvinders, waaronder Friedrich Soehnle, die in 1868 het bedrijf Soehnle in Duitsland oprichtte, en Henry Troemner, die in 1838 het bedrijf Troemner in de Verenigde Staten oprichtte. Deze bedrijven zijn toonaangevende fabrikanten geweest van keukenweegschalen voor vele jaren, maar ze waren niet de oorspronkelijke uitvinders van de keukenweegschaal.

Deze leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van digitale keukenweegschalen, die tegenwoordig veel worden gebruikt.

De moderne vorm van de weegschaal, die een veer of een ander mechanisme gebruikt om het gewicht te meten, werd pas in de 18e eeuw uitgevonden. De eerste moderne weegschaal wordt algemeen toegeschreven aan Richard Salter, een Britse industrieel die een veer patenteerde.

In de loop van de tijd werden de mechanische weegschalen en veerweegschalen verder ontwikkeld. Deze leidden uiteindelijk tot de ontwikkeling van digitale keukenweegschalen, die tegenwoordig veel worden gebruikt.

Uitvinding elektronische weegschaal

De uitvinding van elektronische keukenweegschalen gaat terug tot het midden van de 20e eeuw, toen vooruitgang in de elektronica en miniaturisatie het mogelijk maakte om compacte en nauwkeurige meetinstrumenten te creëren.

De eerste elektronische keukenweegschaal werd ontwikkeld door het Duitse bedrijf Soehnle in 1961. Het was een baanbrekende uitvinding die de traditionele mechanische keukenweegschaal verving door een digitaal display dat nauwkeurige metingen in grammen en ons weergaf. Deze elektronische weegschaal werd aangedreven door een batterij en had een eenvoudige en gebruiksvriendelijke interface.

...belangrijk was bij het bakken en maken van gebak, waar exacte metingen van cruciaal belang zijn.

De elektronische keukenweegschaal werd snel populair onder thuiskoks en professionele koks vanwege zijn nauwkeurigheid en gemak. Het maakte nauwkeurigere metingen mogelijk, wat vooral belangrijk was bij het bakken en maken van gebak, waar exacte metingen van cruciaal belang zijn.

Sindsdien zijn elektronische keukenweegschalen blijven evolueren en verbeteren met de introductie van meer geavanceerde functies zoals tarrafuncties, meerdere meeteenheden en connectiviteit met mobiele apparaten. Tegenwoordig is een elektronische keukenweegschaal een essentieel hulpmiddel in veel keukens, en ze hebben koken en bakken toegankelijker en efficiënter gemaakt dan ooit tevoren.

Terug naar blog