Simpel en gezonde pannenkoeken maken: hoe behaal je het beste resultaat?

Simpel en gezonde pannenkoeken maken: hoe behaal je het beste resultaat?

Pannenkoeken bakken is leuk en simpel! En een heerlijke traktatie. Wil je goed resultaat behalen? Gebruik dan de juiste hoeveelheden van de ingrediënten. Een keukenweegschaal helpt je daarbij. 

Pannenkoekenbeslag bestaat meestal uit een mengsel van bloem, bakpoeder, zout, melk en een ei. Weeg de hoeveelheden van deze ingrediënten nauwkeurig af. Zo zorg je ervoor dat het beslag de juiste verhouding heeft en dat je pannenkoeken niet te dik of te dun worden. 

Simpel pannenkoeken recept

Als je de juiste hoeveelheden van de ingrediënten hebt afgemeten en gewogen, kun je het beslag mengen volgens onderstaand recept met deze ingrediënten:

250 gr zelfrijzend bakmeel

500 ml melk

theelepel zout

2 eetlepels (zonnebloem)olie

1 ei

50 gr boter om te bakken

  1. Doe de melk in een mengkom en voeg het ei erbij. Mix dit rustig door elkaar. 
  2. Voeg het zout aan het afgewogen meel beetje bij beetje toe, terwijl je het mengsel blijft mixen (op laagste stand). Tot een smeuïg beslag.  
  3. Doe als laatste de olie erbij (dit voorkomt plakken aan de pan).
  4. Laat het pannenkoekenbeslag een half uur staan met een theedoek erover. 
  5. Verwarm een koekenpan tot deze warm genoeg is, voor je start met bakken in het klontje boter. 

Makkelijk vloeistoffen afwegen

Maak het jezelf gemakkelijk met een digitale keukenweegschaal. Deze geeft het gewicht van de ingrediënten duidelijk op het scherm weer. Sommige weegschalen hebben ook de functie om maten om te zetten. Dit maakt het afmeten van vloeistoffen zoals melk nog gemakkelijker.

Pannenkoeken mislukken meestal, omdat de hoeveelheid van de verschillende ingrediënten niet nauwkeurig is afgemeten. Dit kan leiden tot pannenkoeken die te dik of te dun zijn, of die niet goed rijzen. 

Het gebruik van een keukenweegschaal bij het bakken van pannenkoeken kan ook helpen om je pannenkoeken gezonder te maken. 

Met een keukenweegschaal zorg je dat je de juiste hoeveelheden van alle ingrediënten gebruikt, wat weer kan leiden tot beter gebakken pannenkoeken. Zo weet je hoeveel je nodig hebt of hoeveel porties je wilt maken van een bepaalde hoeveelheid beslag. Bovendien bepaal je ook het gewicht van de pannenkoeken. 

Het gebruik van een keukenweegschaal bij het bakken van pannenkoeken kan ook helpen om je pannenkoeken gezonder te maken. Weeg gezonde ingrediënten zoals volkoren- of amandelmeel af in plaats van zelfrijzend bakmeel en suiker.

Gezonde pannenkoeken recept

Onderstaand recept van deze gezonde havermout pannenkoeken delen we graag met je. Waarbij jezelf porties kan bepalen aan de hand van hoeveel je nodig hebt. 

Voor dit havermout pannenkoek recept heb je weinig ingrediënten nodig. Je kunt eenvoudig meer maken door deze te vermenigvuldigen met het aantal personen in je huishouden. Per persoon heb je nodig: 

45 gram havermout (fijngemalen of vlokken)

1 banaan

1 ei

eetlepel (kokos)olie

1. Weeg de havermout af.
2. Mix de ingrediënten in een blender of met een handmixer. 
3. Bak de pannenkoekjes in een voorverwarmde koekenpan met daarin de olie. 
Tip: Liever een hartige variant? Kies dan voor spinazie (3 handen vol) in plaats van banaan. Lekker met zalm en een lepel crème fraîche. Strooi er tot slot wat dille over. 

Als je van plan bent om pannenkoeken te bakken, is een keukenweegschaal een handig hulpmiddel voor betere pannenkoeken. Lekker om te delen met vrienden, familie, bekenden en onbekenden. Eet smakelijk! 

Terug naar blog