Traditionele Turkse hummus met geelwortel

Traditionele Turkse hummus met geelwortel

Het recept van deze Turkse hummus delen we graag met familie, vrienden, bekenden en onbekenden. Het maken van deze hummus is alleen al een feestje, want zo gemaakt.

Door de toevoeging van kurkuma, ook wel geelwortel genoemd, krijg je deze prachtige kleur. Voor de topping kies jezelf. Wij gaan bij deze traditionele hummus voor ingrediënten uit de Turkse keuken.

Ingrediënten

400 gram gekookte kikkererwten

2 teentjes knoflook

Een halve citroen voor vers citroensap

150ml tahini

6 eetlepels olijfolie

4 eetlepels olijfolie

1 tl kurkuma

1 tl snel zout

Bereiding

Spoel de kikkererwten grondig af in een vergiet onder koud stromend water. Doe in de kom van een keukenmachine samen met tahini, citroensap, knoflook, water, olie, kurkuma, zout en pureer tot bijna glad. Als de consistentie te dik is, voeg dan geleidelijk maximaal 2 eetlepels water toe.

Op een lichtbruin natuurstenen uitziend keukenblad staat In het midden een rood bedrukt schaaltje. Hierin zit humus, geel door toegevoegde kurkuma. In de humus ligt aan de rechterzijde in het schaaltje een stukje geroosterd brood. In het midden liggen zonnenbloempitten en stukjes gebakken Turkse pastrima. Aan de bovenzijde liggen gebakkken worteltjes. Links van het schaaltje ligt een antiek uitziende lepel op het keukenblad. Linksboven een doek met daarin een stuk brood gewikkeld. Rechtsonder aan de foto is een boeket deels zichtbaar, ook doordat het onscherp is, Twee witte dahlia's zijn zichtbaar.

Serveertip: Indien gewenst kun je serveren met in olijfolie gebakken worteltjes, pompoenpitten en gebakken Turkse pastrima. Of houdt een paar kikkererwten achter de hand voor decoratie. 

Lekker door een salade. Maar ook vooral lekker om te smeren. Op een stukje geroosterd brood om te delen. Of gewoon op je eigen boterham. 

 

Terug naar blog